Thursday, May 14, 2015

Jakarta House 2


















This is the latest evolution of design for the house in Jakarta, Indonesia previously posted here.  The clients wanted the house to be raised higher for greater protection from flooding that occurs in the city.  In addition they wanted a garage for their cars.

The clients reviewed the first design with their Fengshui Master which then necessitated some other design modifications.  The site was divided into nine quadrants identified as either good or bad.  Some of the living and sleeping areas were moved into the good quadrants while some of the bathrooms were shifted toward the bad quadrants, as well as being careful they were not located above a bedroom or kitchen areas on the floor below.  The front door was moved to the center of the house facade to insure an equal and fair balance between the spouses in the house.

The other large change to the design was the dropping of the exterior stair, instead a central grand staircase was designed with secure glass doors providing access to each floor and also allowing light to filter into the center of the house.    The layout of the stair followed the Fengshui principal of having the number of total steps always end in the number 1, 2, 6, or 7.

Tuesday, December 23, 2014

Jakarta House

















The clients wanted Spanish style for their home in Jakarta, Indonesia.  That style works well in hot climates and urban settings where houses are typically built right up to the property lines.  This design uses the property walls to create a series of courtyards that become outdoor rooms that provide privacy, and allow cooling flow-through air circulation in all the main rooms.  The idea is that each courtyard has a unique identity and are placed such that the living space flows indoor and outdoors, making one never sure if they are inside or outside.

Fengshui governs some room locations, orientation, or relationship to other areas in the house. An exterior staircase provides access for business associates so they do not have to circulate through  private family areas to get to the third floor studio and office. Layering of courtyard walls and tiered tile roofs with deep overhangs break up the scale and mass of the house as seen from the street.

The further development of this design can be seen here.

Monday, December 15, 2014

Modernizing a Portland House Details





















Creating a more contemporary feel for this house remodel involved using more modern materials with simple detailing that highlighted contrasting colors, shapes and textures.

Before - After rooms views of this project can be seen here.